Provjera veza „Nepogode nas neće iznenaditi“ održana je 24. srpnja 2021od 20,00 do 23,00, kao provjera veza u slučaju nepogoda, u koje su bili uključeni CB radioklubovi iz Hrvatske i Slovenije sa kojima održavamo godinama prijateljske veze. Provjera veza nije bila natjecateljskog karaktera, već vježba za uključivanje u sistem veza u slučaju potrebe.

Nositelj i organizator je bio Zagrebački saveza CB radioklubova sa svojim članicama  a podršku pružili su im ostali kubovi u Hrvatskoj i Sloveniji svojim uključivanjem u provjeru veza

Glavni zadatak provjera veza je provjera mogućnosti građanskog opsega i korisnika CB radijskih postaja pružanja pomoći u slučaju elementarnih nepogoda, uspostavom veza u slučaju potrebe na što veće udaljenosti.

Pružena je mogućnost svim CB-radioklubovima u Hrvatskoj i Sloveniji da se uključe u ovu provjeru kao bazna stanica na određenom planinskom vrhu, kako bi se pružala mogućnost svim korisnicima CB radijskih postaja bez da su ili nisu članovi određenog CB radiokluba, da se uključe u ovu provjeru sa ciljem da budu na raspolaganju u slučaju potrebe.

Klubovi koji su se uključili u provođenje ove provjere, raspoređeni su po predloženim planinskim vrhovima kao bazne stanice i slijedi prikaz rasporeda baznih stanica:

   1. CBRK Brezovica i CBRK Trnje planinski vrh Sljeme, radni kanal 39, a rezervni 4,

   2. RU Sloga Varaždin planinski vrh Ivanščica radni kanal 30 a rezervni 24

   3. CBRK Bjelovar planinski vrh Bilogora radni kanal 12 a rezervni 8

   4. CBRK Donat Zadar sa planinskog vrha Čelavac radni kanal 27 a rezervni 3

   5. CBRK Obala Piran iz Koštabone, radni kanal 21 rezervni 26.

Uz navedene klubove u provjeru veza uključili su se CBRK Križ iz Križa sa planinskog vrha Moslavačka Gora, CBRK Šubićevac sa planinskog vrha Ćelavac, CBRK Obala sa lokacije Koštabona iznad Kopra.

Svi klubovi koji su se uključili u provođenje programa, prihvatili su raspored baznih stanica, postavili ih na određene planinske vrhove. Konačno nakon dugo vremena vremenski uvjeti bili su idealni za rad, odlične propagacije, veliki odaziv korisnika CB-radijskih postaja posebno mladih.

Provjera veza odvijala se na svim vrstama rada AM, FM, USB i SSB.

Slijedi izvještaj baznih stanica o izvršenju zadataka:

Bazna stanica 1.

Baznu stanicu 1. odrađivali su članovi CB radiokluba Brezovica i Trnje sa planinskog  vrha Sljeme koju je sačinjavalo sedam članova navedenih klubova, uz podršku tri člana CBRK Dubrava, kao nositelji natjecanja. Za vrijeme rada uspostavljene su 114 veza . Brojem uspostavljenih veza smo zadovoljni posebno iz razloga što je sudjelovalo dosta mladih operatora, te uspješno uspostavljanje veza na veće udaljenosti diljem Hrvatske i šire jer su bili odlični vremenski uvjeti.

Bazna stanica 2.

Baznu stanicu  2. odrađivali su članovi Radioamaterske udruge Sloga sa planinskog vrha Ivanščica. U sastavu natjecateljske ekipe bio je najmlađi član kluba koji je uspješno odrađivao veze. Bazna stanica uspostavila je 111 veza diljem Hrvatske i izvan Hrvatske i Slovenije. Pristigli dnevnici veza dokaz su da imaju iskustva u odrađivanju natjecanja na ovakav način kako je i organizirano ovo natjecanje po broju održanih međusobnih veza.

Bazna stanica 3.

Baznu stanicu 3. odrađivali su članovi CB radiokluba Bjelovar sa planinskog vrha Bilogora. Klub je također sudjelovao u pripremi ovog natjecanja. U provođenju natjecanja sudjelovalo je desetaka članova kluba. S obzirom da su bili odlični vremenski uvjeti uspjeli su odraditi 56 veza diljem Hrvatske.

Bazna stanica 4.

Baznu stanicu 4. odrađivali su članovi CB radiokluba Donat Zadar sa planinskog vrha Čelavac. Natjecateljska ekipa uspostavila je 30 veza. Bazna stanica bila je interesantna za sve učesnike provjera veza pogotovo sa sjevernog dijela Hrvatske zbog udaljenosti kako bi provjerili mogućnosti svojih uređaja za uspostavljanje veza na veće udaljenosti.

Bazna stanica 5.

Baznu stanicu 5. odrađivali su članovi su CB radiokluba Obala iz klupskih prostorija na Koštaboni. Iako je bila velika želja da se javljaju sa planinskog vrha Slavnik ,trenutna im situacija nije omogućila da se javljaju sa željenog planinsko vrha  na čemu im se posebno zahvaljujemo što su se jedini klub iz Republike Slovenije uključili u našu vježbu provjera veza u slučaju elementarnih nepogoda javljajući se iz klupskih prostorija. Ekipu je sačinjavalo pet članova kluba. Jedini klub iz Hrvatske koji je uspostavio vezu sa CBRK Obala je RU Sloga sa planinskog vrha Ivanščica.

Organizatori natjecanja zahvaljuju se jedinom klubu iz Slovenije koji se uključio u ovu vježbu sa nadom da će se i ubuduće uključivati sa željom da budu bolji vremenski uvjeti.

Ostali klubovi koji su podržali provjeru veza:

Članovi CB radiokluba Križ sudjelovali su u održavanju provjera veza u kojoj je sudjelovalo četiri člana kluba koji su uspjeli uspostaviti dvadesetak veza. Provjeru veza odrađivali su iz klupskih prostorija u Križu.

Članovi CBRK Šubićevac pridružili su se natjecateljskoj ekipi CBRK Donat te se javljali sa planinskog vrha Čelavac. U zajedničkoj provjeri veza uspjeli su odraditi tridesetak veza. 

Veći broj korisnika CB radijskih postaja uključio se sa područja Rijeke u provjeru veza po prvi puta i to sa upjehom i uspostavili po dvadesetak veza. S obzirom da su uvjeti za uspostavu veza bili odlični, u provjeru veza uključili su se mnogi korisnici CB radijskih postaja diljem Hrvatske čime smo posebno zadovoljni, što je dokaz da na području Hrvatske ima dosta korisnika CB radijskih postaja koji su voljni uključiti se u slučju potrebe

Na kraju još jednom napominjemo da je ovo bila samo vježba kako bi bili što spremniji da se u što kraćem vremenu uspostaviti veza na građanskom opsegu – CB kada budu stvarne potrebe.

Pristiglo je i obrađeno sedamdeset pet dnevnika veza iz kojih je vidljivo da je u provjeri veza sudjelovalo sedamdeset pet korisnika CB radijskih postaja, osam klubova iz Hrvatske i jedan iz Slovenije.

Za sve sudionike provjere veza osigurane su zahvalnice, za kubove i dvoje u  kategoriji pojedinaca koji su sudjelovali u sve četiri provjere veza posebne plakete.

Podjela nagrada i zahvalnica izvršena je na CB susretu u Dugom Selu 23. listopada 2021 a organizator je bio Zagrebački savez CB radiklubova.

Dobitnici plaketa – slijeva: CBRK Trnje, CBRK Dubrava, CBRK Križ, CBRK Bjelovar, RU Sloga, Ernest Marović – CB Pas, CBRK Šubićevac, CBRK Donat, CBRK Brezovica, nedostaje CBRK Obala i Juraj Vučić – CB Lovac

                                                                                              Za organizacijski odbor

                                                                                              Tajnik ZSCB-a

                                                                                              Josip Mužina – CB Đekica