Provjera veza „Nepogode nas neće iznenaditi“ održana je 1. lipnja 2024.  od 20,00 do 22,00, kao provjera veza u slučaju nepogoda, u koje su bili uključeni CB radioklubovi iz Hrvatske i Slovenije sa kojima održavamo godinama prijateljske veze. Provjera veza nije bila natjecateljskog karaktera, već vježba za uključivanje u sistem veza u slučaju potrebe.

Nositelj i organizator je bio Zagrebački saveza CB radioklubova sa svojim članicama  a podršku su im pružili ostali kubovi u Hrvatskoj i Sloveniji svojim uključivanjem u provjeru sveza.

Glavni zadatak provjera veza je provjera mogućnosti građanskog opsega i korisnika CB radijskih postaja u  pružanju pomoći u slučaju elementarnih nepogoda, uspostavom veza u slučaju potrebe na što veće udaljenosti.

Pružena je mogućnost svim CB-radioklubovima u Hrvatskoj i Sloveniji da se uključe u ovu provjeru kao bazna stanica na određenom planinskom vrhu, kako bi se pružala mogućnost svim korisnicima CB radijskih postaja bez obzira da li  su ili nisu članovi određenog CB radiokluba, da se uključe u ovu provjeru sa ciljem da budu na raspolaganju u slučaju eventualne potrebe.

Klubovi koji su se uključili u provođenje ove provjere, raspoređeni su po predloženim planinskim vrhovima kao bazne stanice i slijedi prikaz rasporeda baznih stanica:

   1. CBRK Brezovica i CBRK Trnje planinski vrh Sljeme, radni kanal 39, a rezervni 4,

   2. CBRK Bjelovar planinski vrh Bilogora radni kanal 12 a rezervni 8

   3. RU Sloga Varaždin planinski vrh Ivanšćica radni kanal 30 a rezervni 24

   4. CBRK Donat Zadar sa planinskog vrha Čelavac radni kanal 27 a rezervni 3

   5. CBRK Obala Piran iz Koštabone, radni kanal 21 rezervni 26.

Uz navedene klubove u provjeru veza uključili su se CBRK Križ iz Križa i CBRK Šubićevac sa planinskog vrha Promina.

Svi klubovi koji su se uključili u provođenje programa, prihvatili su raspored baznih stanica, postavili ih na određene planinske vrhove. Vremenski uvjeti nisu bili  idealni za rad, loše propagacije, bez obzira na uvjete odazivom korisnika CB-radijskih postaja možemo biti zadovoljni..

Provjera veza odvijala se od 20,00 do 22,00 sati na svim vrstama rada FM, AM, USB.

Slijedi izvještaj baznih stanica o izvršenju zadataka.

Bazna stanica 1.

Baznu stanicu 1. odrađivali su članovi CB radiokluba Brezovica i Trnje sa planinskog  vrha Sljeme koju je sačinjavalo šest članova navedenih klubova, uz podršku tri člana CBRK Dubrava, kao nositelji natjecanja. Za vrijeme rada uspostavljene su 70 veza . Brojem uspostavljenih veza smo zadovoljni posebno iz razloga što je sudjelovalo dosta mladih operatora, te uspješno uspostavljanje veza na veće udaljenosti diljem Hrvatske i šire iako vremenski uvjeti nisu bili zadovoljavajući.

Bazna stanica 2.

Baznu stanicu 2. odrađivali su članovi CB radiokluba Bjelovar sa planinskog vrha Bilogora. Klub je također sudjelovao u pripremi ovog natjecanja. U provođenju natjecanja sudjelovalo je desetak članova kluba. S obzirom da su bili loši vremenski uvjeti i loše propagacije uspjeli su odraditi 26 veza diljem Hrvatske.

Bazna stanica 3.

Baznu stanicu  3. odrađivali su članovi Radioamaterske udruge Sloga iz Varaždina sa planinskog vrha Ivanšćica. U sastavu natjecateljske ekipe bio je najmlađi član kluba koji je uspješno odrađivao veze. Bazna stanica uspostavila je 50 veza diljem Hrvatske i izvan Hrvatske i Slovenije..

Bazna stanica 4.

Baznu stanicu 4. su odraditi članovi CB radiokluba Donat Zadar sa planinskog vrha Čelavac.Poseban problem im stvara lokacija koja nema objekta već natjecanja moraju raditi iz šatora.Unatoč svemu uspješno su odradili  zadatak uspostavivši veze sa korisnicima CB radiopostaja sa svojeg čujnog područja, baznim i upravnom stanicom.

Bazna stanica 5.

Baznu stanicu 5. odrađivali su članovi su CB radiokluba Obala sa  planinskog vrha Slavnik na čemu im se posebno zahvaljujemo što su se kao jedini klub iz Republike Slovenije uključili u našu vježbu provjera veza u slučaju elementarnih nepogoda. Ekipu su sačinjavala dva  člana kluba. Organizatori natjecanja zahvaljuju se jedinom CB klubu iz Slovenije koji se uključio u ovu vježbu sa nadom da će se i ubuduće uključivati sa željom da budu bolji vremenski uvjeti.

Ostali klubovi koji su podržali provjeru veza:

Članovi CB radiokluba Križ sudjelovali su u održavanju provjera veza. Provjeru veza odrađivali su iz klupskih prostorija u Križu.

Članovi CBRK Šubićevac  javljali su se sa planinskog vrha Promina. Za sve učesnike provjera veza bio je izazov održati vezu sa CBRK Šubićevac.   

Veći broj korisnika CB radijskih postaja uključio se sa područja Rijeke u provjeru veza po prvi puta i to sa upjehom i uspostavili po dvadesetak veza. U provjeru veza uključili su se mnogi korisnici CB radijskih postaja diljem Hrvatske čime smo posebno zadovoljni, što je dokaz da na području Hrvatske ima dosta korisnika CB radijskih postaja koji su voljni uključiti se u slučju potrebe.

Na kraju još jednom napominjemo da je ovo bila samo vježba kako bi bili što spremniji da se u što kraćem vremenu uspostaviti veza na građanskom opsegu – CB kada budu stvarne potrebe.

Za sve sudionike provjere veza osigurane su zahvalnice.

                                                                                                            Za organizacijski odbor:

                                                                                                                 Predsjednik ZSCB-a

                                                                                                                Josip Gulija-CB Luna

Slikovni prikaz ekipa baznih stanica smještenih na lokacijama:

Planinski vrh Sljeme-ekipa ZSCB-a

Planinski vrh Čelavac-ekipa CBRK Donat,Zadar

Planinski vrh Bilogora-ekipa CBRK Bjelovar

Planinski vrh Ivanščica-ekipa RU Sloga,Varaždin

Planinski vrh Slavnik-ekipa CBRK Obala,Piran