Zagrebački savez CB-radioklubova održao je radionicu u “21. Ljetnoj školi tehničkih vještina 2020” 8. srpnja 2020, u domu Crvenog križa Vila Rustika u Novom Vinodolskom.

Radionica o CB-radioamaterizmu održana je u popodnevnom terminu od 14,30 do 17,00 sati sudjelovanjem 22 sudionika radionice i dvoje voditelja.

U uvodnom dijelu radionice sudionicima i voditeljima radionice video projekcijom su slikovito prikazane dosadašnje održane zimske i ljetne škole tehničkih vještina. Nakon uvodnog dijela upoznati su o radu na građanskom opsegu – CB, mogućnosti uspostave veza na građanskom opsegu praktične koristi, humanost i prednosti CB-a a jedna od njih je da nije potrebno polagati ispit za rad na građanskom opsegu. CB može raditi svaka punoljetna osoba, a uz prisutnost jednog od roditelja i mlađi kao što su sudionici ove radionice.
Zatim su sudionici upoznati sa opremom koja je potrebna za uspostavljanje veza na građanskom-CB, i načinom uspostave veza, provizornim postavljanjem opreme za rad. Posebno su bili upoznati sa uradkom konstruktorske sekcije CB radiokluba Dubrava kada je Josip Gulija objasnio prednosti uradka Motorola radio i CB uređaja u slučaju elementarnih nepogoda.
Za praktčni dio bilo je pripremljeno pet kompleta opreme:

  1. Stacionarna postaja Motorola radio i CB uređaj sa mobilnom magnetnom antenom,
  2. CB radijska postaja sa napajanjem ručnog agregata i mobilna magnetska antenna,
  3. CB raijska postaja, ispravljač i mobilna magnetna antenna,
  4. Dvije ručne radijske postaje VOKI TOKI.

Uz navedenu opremu bila je rezervna oprema; stacionarna CB radijska postaja, dvije stacionarne antene i SVR metar za mjerenje svera u svim amaterskim područjima.

Za održavanje radionice uz navedenu opremu korišteno je; prijenosno računalo, projektor, reklamni material, razni video snimci.

Radionica je održana u dvorani sa mogućnošću dva izlaska na otvoreni prostor za što su korište ručne CB-radijske postaje, što znači da da su postojali odlični uvjeti za održavanje radionice, posebno u praktičnom dijelu.

Radionicu su odradili članovi CBRK Dubrava Josip Gulija, Josip Mužina.

Voditelj radionice
Josip Mužina ing.