Zagrebački savez CB-radioklubova

Zagrebački savez CB-radioklubova sa svojim članicama CBRK Brezovica, CBRK Dubrava i CBRK Trnje svoje aktivnosti odradili su prema Programu za 2019. godinu koji je jednim dijelom proveden u klupskim prostorijama te ostali dio većinom na Sljemenu.
Prioritetan zadatak Saveza i njegovih članica u 2019 godini bio je održavanje radionica za mlade članove članica Saveza o radu na građanskom opsegu – CB. U mjesecu siječnju održana je prva radionica nakon koje je iskorištena prilika za uspostavu veza sa sudionicima zimske škole tehničkih vještina na Sljemenu. Nastavljeno je sa održavanjem radionica u CTK Dubrava za djecu koja su sudjelovala u programima centra. Sudionici radionica njih pet sudjelovalo je 15. lipnja 2019. u natjecanju RU Sloga iz Varaždina gdje su svi osvojili priznanja, nagradu za najmlađeg učesnika i zlatnu medalju za sudjelovanje. Sa radionicama se nastavilo i u drugom dijelu godine gdje je posebno vrijedno spomenuti održavanje radionice 15. studenog 2019. na Sljemenu kojoj su bili prisutni uz voditelje radionice, desetoro djece i dvoje roditelja. Nakon održane radionice sudionici su sudjelovali u natjecanjima koje su održavali CBRK Bjelovar „Mladi Bjelovara 2019“ koji su se javljali iz Bjelovara i RU Sloga „Veseli Martin“ sa planinskog vrha Ivanšćica.
Savez je u siječnju 2019. sudjelovao u zimskoj školi tehničkih vještina na Sljemenu te ljetnoj školi tehničkih vještina u Novom Vinodolskom u srpnju, koje je organizirala Zagrebačka zajednica tehničke kulture.
Šestorica članova članica Saveza 27. travnja posjetili su sajam elektronike RADIOAMATORE HI-A CAR Fiera Pordenone Italija.
Tokom godine su odrađena natjecanja članica Saveza: CBRK Dubrava natjecanje povodom Dana majki, u kojem je sudjelovalo 85 učesnika od kojih 12 mladih CB operatora te sedam klubova iz Hrvatske i Slovenije, tradicionalno 38 natjecanje CB-operatora i CB-radioklubova „Dubrava 2019“ u kojem je sudjelovalo 94 učesnika od čega 18 mladih CB operatora te 7 klubova. Članovi CBRK Brezovice se odradili svoje 3. natjecanje CB-operatora i CB-radioklubova Brezovica „Brezovica 2019“, u kojem je sudjelovalo 75 učesnika od koji je 8 mladih CB operatora i šest klubova. CBRK Trnje je odradio svoje 3. natjecanje CB-operatora i CB-radioklubova „Trnje 2019“, u kojem je sudjelovalo 83 učesnika od čega 8 mladih CB operatora i šest klubova.
CBRK Brezovica i CBRK Trnje bili su nositelji provjera veza u slučaju elementarnih nepogoda, „Nepogode nas neće iznenaditi“ uz podršku članova CBRK Dubrava. U provjeri veza sudjelovalo je 128 korisnika CB radijskih postaja. Uz članice Saveza nositelji natjecanja bili su još CBRK Bjelovar, CBRK Donat, CBRK Primorje, CBRK Križ, RU Sloga i CBRK Obala Piran, a pridružio im se CBRK Šubićevac iz Šibenika koji uspostavio najdalju vezu sa baznom stanicom na Sljemenu. Bazna stanica na Sljemenu koju su sačinjavali članovi CBRK Brezovica i CBRK Trnje uspostavila je najviše veza te osvojila nagradu u kategoriji klubova. U kategoriji pojedinaca nagradu su osvojio je član RU Sloga iz Varaždina.
Članice Saveza sudjelovale su na natjecanjima koje su organizirali klubovi u Hrvatskoj i Sloveniji: CBRK Bjelovar, RU Sloga iz Varaždina, CBRK Primorje Rijeka, CBRK Križ iz Križa, CBRK Donat Zadra, CBRK Porezen Krn, CBRK Obala Piran, CB sekcija Radiokluba Izola.
Na poziv prijateljskog kluba CBRK Bjelovar i podršku ZTK Bjelovarsko bilogorske županije, troje člana članica Saveza sudjelovalo je na danima tehničke kulture Zajednice tehničke kulture Bjelovarsko-bilogorske županije 7. lipnja 2019 godine. Održana je prezentacija rada na građanskom opsegu mladim posjetiteljima izložbe. Savez je sudjelovao u danima tehničke kulture koju je organizirala Zagrebačka zajednica tehničke kulture u kulturnom centru Dubrava 19. listopada 2019. Zatim je sudjelovao na CB-susretu sudionika natjecanja CB-operatora i CB-radioklubova a domaćin je bio CBRK Donat.
U mjesecu prosincu Savez je organizirao druženje za mlade CB operatere članica Saveza uz prisutnost roditelja i voditelja radionica, kojom prilikom su podijeljene nagrade i priznanja sa natjecanja u kojima su sudjelovali. Savez je podijelio nagrade i priznanja mladim sudionicima radionica i voditeljima. Djed Mraz je također pripremio i podijelio darove mladim CB operaterima.