Dana 25. i 26. listopada 2018. godine, dva tehnička saveza, jedna samostalna udruga te tri centra tehničke kulture, prijavili su u sklopu svojih klupskih prostorija popratna događanja povodom održavanja 7. dana tehničke kulture u vidu prezentacija, predavanja i tehničkih radionica svojih djelatnosti. Pripremljena događanja bila su na zadanu temu „Tehnika za sve“ a što je bio izvrstan uvod u centralnu manifestaciju predviđenu za 27. studeni 2018. godine.

Uvodna događanja odvijala su se na sljedećim lokacijama;

25.10.2018. godine – Hrvatska udruga vojnih minijaturista, od 18.00 – 22.00 u sklopu svojih klupskih prostorija na adresi, Isce 15 (Pučka škola), Zagreb, postavili su samostalnu maketarsku izložbu na temu “Afrička egzotika” uz što su izvršiti prezentaciju djelatnosti nekoliko maketarskih školica te najaviti izlazak novoga broja maketarskog časopisa “Military minitaure No.6”

25.-26.10.2018. – Zagrebački računalni savez, od 18.00 – 22.00 u sklopu prostorija Doma tehnike na Jarunu, Aleja Matije Ljubeka 5, Zagreb, održali su nekoliko informatičkih radionica kao i upoznavanje polaznika sa djelatnostima saveza.

25.-26.10.2018. – CTK Črnomerec / CTK Dubrava / CTK Sesvete, od 08.00 – 16.00 u sklopu svojih prostorija centara održali su „Dane otvorenih vrata“ u sklopu kojih su pripremili nekoliko izložbi svojih polaznika, te upoznali brojne znatiželjnike sa programima i djelatnostima naših centara tehničke kulture.

26.10.2018. godine – Zagrebački savez CB radioklubova, od 18.00 – 22.00 u sklopu svojih klupskih prostorija na adresi Grižanska 3, Zagreb, izložili su najnoviju CB opremu i pribor, te su upriličili prezentaciju dosadašnjih rezultata i uspjeha saveza i njegovih udruga.

SUBOTA 27. studeni 2018. godine – GLAVNA MANIFESTACIJA

Fantastičan prostor Narodnog sveučilišta Dubrava ugostio je četvrti puta za redom Dane tehničke kulture koji su svojim ovogodišnjim bogatim programom aktivnosti uz Zagrebačku zajednicu tehničke kulture i njena tri centra (CTK Črnomerec, CTK Dubrava i CTK Sesvete) ugostili naše kolege iz ZTK Rijeka, te više desetaka izlagača, instruktora i voditelja iz 10 granskih saveza, 6 samostalnih udruga, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vatrogasne zajednice i poduzeća Cronip d.o.o. predstavnika dviju međunarodnih tehničkih organizacija.

  Proširenjem koncepcije dana tehničke kulture, dopunom sadržaja istih, te dobivanjem službenog statusa međunarodne manifestacije, organizacijski smo krenuli ka stvaranju “Sajma tehničke kulture” a sve prema uzoru na poznate svjetske i europske manifestacije sličnog sadržaja.

  Prema dosadašnjim statističkim podacima, ovogodišnja izložba u sklopu unutarnjeg prostora Kulturnog centra, bila je postavljena na 35 izložbeno prezentacijskih štandova u sklopu kojih su se izvršile prezentacije sljedećih tehničkih djelatnosti; inovacije, speleologija, maketarstvo i modelarstvo, CB radio, auto modelarstvo i automobilizam, zrakoplovno tehničke djelatnosti, astronomija računarstvo, foto i kino djelatnosti, pedagoške djelatnosti u tehničkoj kulturi te još mnoge druge vezane uz tehniku i tehničke djelatnosti.

   Dio ovogodišnje izložbe bio je pripremljen i na vanjskome dijelu prostora oko centra gdje se je moglo prisustvovati vrlo atraktivnim prezentacijama raznih vozila i opreme, te sudjelovati u vožnji auto modela.

    Posebni dio cjelokupne manifestacije bio je posvećen djeci i mladima koji su u sklopu naših tehničkih radionica centara (Črnomerec, Dubrava i Sesvete) mogli u nekoliko sati rada sa vrhunskim instruktorima i voditeljima istih izrađivati razne predmete iz gline, keramike, kartona, papira i raznih ostalih materijala kreativnih i politehničkih radionica. Osim toga, dio djece imao je prilike okušati se u radionici brodomodelarstva gdje su sa starijim polaznicima brodomodelarske škole izrađivali razne dijelove potrebne za slaganje modela brodova i raznih manjih plovila. Posebnu pozornost privukla je raketarska radionica u sklopu koje se je moglo prisustvovati izradi raketnih modela a sve prema uzoru na one koji su naši polaznici sa svojim instruktorima i voditeljima uspješno predstavili na ne dugo održanim gradskim i državnim prvenstvima gdje su osvojili brojne nagrade i priznanja.

     Uz radionice djece i mladih posebno smo ponosni na uspješno postavljene i izvrsno odrađene radionice za osobe sa posebnim potrebama koji su sa svojim voditeljima osim prezentacije svojih najboljih radova iz 2018. godine, pripremili i proveli nekoliko radioničkih vježbi u kojima su nam prezentirali važnost tehničke kulture i njenih djelatnosti u životu tih ljudi.

     Posebnost ovogodišnjih 7. dana tehničke kulture bilo je dobivanje međunarodnog statusa manifestacije a kojega nam je osigurala prezentacija dviju međunarodnih tehničkih udruga kroz poduzeće Cronip d.o.o. Zajedničkom prezentacijom projekta „Oživljavanje starih strojeva i alata“, u sklopu kojega su sudjelovale poznate tvrtke „Enzo Ferrari“ i „Mitsubishi“ dobili smo direktnu podršku za provedbom ovakvih i sličnih projekata kako kroz domaća poduzeća ali isto tako i kroz sustav tehničkih saveza i udruga.

      Uz najavljene izložbeno prezentacijske aktivnosti ovogodišnji program bio je dopunjen i obogaćen sa još dvije svečane aktivnosti:

      • Proslave 55. obljetnice rada Društva pedagoga tehničke kulture Zagreba, članice Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Grada Zagreba.
       • Svečane podjele nagrade tehničke kulture „Dr. Oton Kućera“

        Ovim putem koristimo priliku i posebno čestitamo našim dobitnicima;

        Nagrada za životno djelo:

        • gđa. Mirjana Žuljević

        Godišnje nagrade:

        • Boris Petrović, Zagrebački savez klubova mladih tehničara
        • Alan Jadanić, Zagrebački astronomski savez
        • Ivan Šego,  Zagrebački računalni savez

        ČESTITAMO !

        Uspjeh provedbe ovogodišnjih 7. dana tehničke  kulture potvrđen je velikim brojem izlagača i sudionika, ali i velikog broja posjetitelja koje smo ove godine brojali u više stotina ljudi, a na što smo posebno ponosni.

         U prilog navedenoj tvrdnji išle su vrlo lijepe i nadasve ohrabrujuće poruke prilikom otvaranja ove manifestacije naših uzvanika i gostiju od čega posebno izdvajamo gosp. Ivicu Lovrića pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje i gđu. Jelenu Pavičić Vukičević izaslanicu gradonačelnika Grada Zagreba koja je nakon otvaranja manifestacije zajedno sa predsjednikom zajednice gosp. Jadrankom Baturićem obišla cjelokupni postav ovogodišnje izložbe.

          Kvalitetu manifestacije dodatno je potvrdilo sudjelovanje medija koji su po prvi puta za spomenutu manifestaciju izdvojili vise minutne najave ali i izvještaje u sklopu svojih najatraktivnijih informativnih emisija kao što su Zagrebačka panorama, Regionalni dnevnik, Serbus Zagreb te nekoliko radijskih najavnih priloga.

          Uspješnost organizacije ovogodišnje manifestacije prvenstveno možemo pripisati proširenju koncepcije dana tehničke kulture sa novim i bogatijim sadržajem istih kao i širenjem na međunarodnu razinu koja je odmah i primijećena.

          No glavni razlog uspjeha je ipak sudjelovanje velikog broja granskih saveza, samostalnih udruga, Centara tehničke kulture, te nekoliko vanjskih izlagača koji su vrlo uspješno izvršili prezentaciju tehnike i njenih djelatnosti, te podigli kako samu kvantitetu, tako i kvalitetu ovoga događanja na puno viši nivo od očekivanoga.

          Upravo navedeno podizanje kvantitete i kvalitete ovoga događanja bio je osnovna zadaća i cilj organizacijskog tima ZZTK koji se i ovim putem najiskrenije zahvaljuje svim sudionicima, na ovome uspjehu koji nam je ostavio veliki zalog za buduća zajednička događanja.

          Posebnu zahvalu iskazujemo Gradu Zagrebu i Gradskom uredu za obrazovanje koji su sedmu godinu za redom podržali ovaj program od posebnog interesa kojega uistinu želimo dalje razvijati i podizati na viši nivo od sadašnjega a sve u cilju stvaranja budućega „Sajma tehničke kulture“ prema uzoru na mnoge europske i svjetske metropole među kojima ima mjesto i naš Grad Zagreb.