CB RADIOAMATERIZAM

ŠTO JE CB RADIOAMATERIZAM?

 

CB radio je radio služba koju može koristiti svatko tko posjeduje opću dozvolu za korištenje. CB radop je namijenjen za komunikaciju s drugim ljudima ili zbog nužnosti ili zbog općeg interesa, a može se smatrati i hobijem sličnim amaterskom radiju, no oslobođen restrikcija koje nameće dozvola za korištenje amaterskog radija. CB radio (u daljnem tekstu CB) je kratica koja dolazi od engleskog naziva Citizen Band, a u prijevodu znači građanski opseg. Samo ime CB daje naslutiti da je CB namijenjen korištenju cijelokupnom građanstvu države u kojoj je CB legaliziran.

CB je započeo u Sad, zbog zahtjeva javnosti za slobodnim sredstvom komuniciranja sa što manje ograničenja, kako u tehničkom, tako i drugim pogledima.

Namjene CB-a su mnoge, jednostavne i besplatne.

Praktične koristi: informacije o prometu, sve vrste pomoći, pomoć zdravstvenu, vatrogascima, u transportu, daljinskom upravljanju. CB je od neprocijenjive koristi za poljoprivrednike, a također i za ribare, lovce, planinare, izletnike i sve koji ostvaruju kontakt koji zbog razdaljine inače nebi bili u mogućnosti.

Humanost: CB korisnici pomognu pri spašavanju ljudi, brzo obještavanje policije, vatrogascima kod velikih požara na otvorenom i nepristupačnom prostoru, kod policije i drugim službama u slučaju raznih nezgoda.

CB je životno važna veza s vanjskim svijetom za ostarjele osobe ili osobe sa smanjenom tjelesnom sposobnošćju, kao što su slijepe ili invalidne osobe. CB pruža stalnu vezu unutar članova obitelji.

Ono što je vrijedno istaknuti jest da je korištenje CB radija praktički BESPLATNO. Osim troška kod nabavke CB radio uređaja, komunikacija CB radijom je BESPLATNA i vremenski neograničena. Treba naglasiti da je komunikacija javna te razgovor mogu slušati(i u njega se ukljuliti) svi ostali CB korisnici koji su u dometu radiovalova. Ovo ima svoje mane, ali i prednosti po čemu je CB specifičan.

Prednost CB-a je što nije potrebno polaganje radioamaterskog ispira za rad na građanskom opsegu- CB, što značo da CB radijsku postaju može koristiti svaka punoljetna osoba.

CB je idealan za izvan nastavne i izvanškolske aktivnosti mladeži. Ovdje treba spomenuti i obrazovno značenje CB-a, jer upoznaavnjem s njim, mnogi mladi ljudi počinju stjecati znanje o elektronici i radiokomunikacijama, što im može pomoći u životu uopće.

Svakom novom korisniku bilo bi dobro da se poveže s najbližim CB radioklubom gdje može dobiti informacije o CB-u.

U CB radioklubu “Dubrava” mogu se dobiti sve informacije četvrtkom od 18 do 20 sati ili na našoj facebook ili web stranici kluba.

CB briljantno simbolizira dragocjenost slobode čovjeka pojedinca i presudnu ulogu jednostavnosti tehničkog izuma za širinu njegove primjene.

Informacije

Adresa: Trg žrtava fašizma 14

Mob:  (+385) 99 83 66 998

OIB: 03749861205

IBAN: HR6023400091110462715

Email: savez@zscb.hr

O nama

Građanski opseg - uobičajeno zvan CB, civilni band i građanski (javni) pojas - jedno je od najboljih sredstava izražavanja i usmene komunikacije putem radio valova.