Zagrebački savez CB radioklubova
Trg žrtava fašizma 14
10 000 Zagreb

 • Radiooperateri na građanskom opsegu

  Građanski val koji službeno nazivamo GRAĐANSKI OPSEG ili izvorno „CITIZENS BAND“ (skraćeno CB) je opseg elektromagnetskih valova oko 11 metara

  Read More
 • Što je CB radioamaterizam

  CB radio je radio služba koju možete koristiti svatko tko posjeduje opću dozvolu za korištenje. CB radio je namijenjen za

  Read More
 • Radionice

  Zagrebački savez CB-radioklubova (ZSCB) poziva vas u CB-radionicu za mlade, koja će se održavati u Centru tehničke kulture Dubrava, Grižanska

  Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Susret CB-radiooperatora i CB-radioklubova Hrvatske i Slovenije

Tradicionalni susret CB-radiooperatora i CB-radioklubova Hrvatske i Slovenije održan je u Zadru
04. listopada 2014 godine u organizaciji CBRK Donat Zadar. Susretu je prisustvovalo preko 100 CB-aša i gostiju a susret održan je u prekrasnom restoranu ANKA koji nas je dočekao sa rascvjetalim cvijećem pred ulazom, obasjanim suncem i toplinom.

Susret je održana u dva dijela:
           - tradicionalni susret sudionika natjecanja u organizaciji CB-radioklubova   Hrvatske i Slovenije sa podjelom nagrada i priznanja,
           - sastanak predstavnika CB-radioklubova Hrvatske i Slovenije.

Susret je počeo dočekom gostiju od 18,00  do 19,00 sati, nakon čega se obratio prisutnima predsjednik   
CBRK Donat Marijan Pezelj – CB-Akai koji je pozdravio predstavnike CB radioklubova Hrvatske i Slovenije uvažene goste a posebno predsjednika županijske i gradske zajednice tehničke kulture Zadra gospodina Duška Kraljeva. Od klubova su bili nazočni CBRK Bjelovar iz Bjelovara, CBRK Dubrava Zagreb, CBRK Križ iz Križa,  CBRK Primorje Rijeka, RU Sloga Varaždin, CBRK Obala Piran te domaćini CCBRK Donat Zadar. Vrijedno je spomenuti prisutnost dvoje CB-radiooperatora iz Splita CB-Charlie i CB-Marko.


Zatim je Marijan Pezelj predsjednik CBRK Donat u kratkom izviješću u poznao prisutne o radu kluba od osnutka do danas.
Nakon uvodne riječi predsjednika organizatora CB susreta, prisutnima su se obratili predstavnici prisutnih kubova.


Iza uvodnog dijela za ugodno raspoloženje pobrinula se odlična glazba koja je u svom uvodnom dijelu pokazala kakovo raspoloženje nas očekuje tokom susreta a zatim je krenula večera.
Poslije večere krenula je podjela nagrada i priznanja sa natjecanja koja su održana u 2014 godini. Podijeljene su nagrade sa tradicionalnog natjecanja CBRK Donat Zadar, tradicionalnog natjecanja CBRK Bjelovar iz Bjelovara, natjecanja članica CBRK Dubrava i tradicionalnog 33. natjecanja CBRK Dubrava iz Zagreba.


Posebno je vrijedno spomenuti podjelu nagrada sa 2. natjecanja CB-radiooperatora i CB-radioklubova pod nazivom „Zajedno od 1991“ kojeg su održali zajednički CBRK Opatija, CBRK Dubrava i CBRK Obala Piran, u znak zahvalnosti pokojnom Branimiru Vlahović CB-Boss osnivaču Udruženja CB radioklubova Hrvatske i Slovenije prednika današnjeg HSCB-a. Tokom natjecanja uspostavljeno je 2251 veza a pristiglo su 152 zahtjeva za priznanja.

Najviše uspjeha u natjecanju imali su članovi RU Sloga iz Varaždina koji su jedini od 36 mogućih veza uspostavili 31 vezu što znači da nisu ponovili uspjeh iz 2013 godine kada su uspostavili svih 36 veza. Međutim i 31 uspostavljena veza bila je dovoljna da osvoje prva tri mjesta u kategoriji pojedinaca. CB-Ajkula prvo mjesto, CB-Davor drugo mjesto i CB-Dada treće mjesto. U kategoriji klubova 15 natjecatelja uz bodove kluba sakupila je 405 bodova što im je bilo dovoljno za prvo mjesto, drugo mjesto osvojio je CBRK Bjelovar sa 274 boda, treće mjesto osvojio je CBRK Primorje sa 228 bodova. U kategoriji mladeži najbrojniji je bio CBRK Bjelovar sa 16 natjecatelja i osvojenih 193 boda a drugo mjesto zauzeo je CBRK Obala iz Pirana. CB-Charlie iz Splita uz priznanje za najdalju vezu dobitnik je medalje sa posvetom natjecanja.
Priznanja i medalje će bit dodijeljene CB Mrvici iz Varaždina i Zlatku Ribarić predsjedniku ZSCB-a za pruženu pomoć i podršku za provođenje natjecanja

   

nagrade učesnicima natjecanja „Zajedno od 1991“


Podjela nagrada sa natjecanja CBRK Križ i CBRK Obala izvršit će se naknadno.

Posebna pozornost nositelja natjecanja bila je ispitivanje mogućnosti uspostavljanja veza na građanskom opsegu na veće udaljenosti u slučaju elementarnih nepogoda. Iz naprijed iskazanog broja uspostavljenih veza, vidljivo je da su se u natjecanje uključili korisnici CB radijskih postaja sa cijelog područja Republike  Slovenije i većinskim dijelom Republike Hrvatske. Temeljem starih iskustava ovo natjecanje je pokazalo na koji način je potrebno izvršiti provjeru jer ni jedna druga mreža ne može pokazati pravu istinu i mogućnosti radijskih postaja za rad na građanskom opsegu jer su stari korisnici CB radijskih postaja željni ovakvih natjecanja i spremni se uključiti u bilo koju akciju.


CB-OB775 Ana članica CBRK Obala Piran jedna od najmlađih učesnika natjecanja

a redovno prisutna na CB susretima

Natjecanje je pokazalo „da nas ima“, na nama je zadatak da nastavimo sa natjecanjima i CB susretima jer to je jedini način obnove CB-radioamaterizma da se uključuje sve više mladih korisnika CB radijskih postaja.


U natjecanjima CB-radiooperatora u 2014 godini veliki uspjeh postigle članice
CB-radioklubova  Hrvatske i Slovenije

Vrijedno je spomenuti da su se na CB susretu upoznali CB-operatori koji su 2013 godine prvi puta povezali planinske vrhove Sljeme i Biokovo a to su CB-Veki kao član natjecateljske ekipe CBRK Dubrava koja je boravila na Sljemenu i CB-Charlie iz Splita koji je bio na planinskom vrhu Biokovo.


Učesnicima natjecanja koje su organizirali CBRK Bjelovar, CBRK Donat i CBRK Dubrava podijeljeno je preko 50 nagrada – pehara, oko 70 medalja i 380 priznanja što dokazuje koliko je bilo učesnika u natjecanjima i opravdanost održavanja istih.
Organizatori natjecanja zahvaljuju se učesnicima natjecanja za sudjelovanje u natjecanju CB-radiooperatora i CB radioklubova Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem a posebna zahvalnost onima koji su došli na CB-noć CBRK Donat i prisustvovali podjeli nagrada i priznanja sudionicima natjecanja.

Tokom susreta održan je sastanak predstavnika klubova prisutnih na susretu. Sastanku je bio prisutan i  
predsjednik županijske i gradske zajednice tehničke kulture Zadra gospodin Duško Kraljev. Sastanak je vodio domaćin susreta Marijan Pezelj CB-Akai. Predstavnici klubova upoznali su gospodina Duška Kraljeva da su na susretu prisutni klubovi koji su bili prisiljeni 2010 napustiti HSCB-a kojeg su neki bili i osnivači. Klubovi se tradicionalno svake godine susreću, održavaju tradicionalna natjecanja i sudjeluju i drugim akcijama gdje je CB-radijska veza potrebna te surađuju sa CB radioklubovima iz Slovenije. Upoznat je sa ostalim problemima koji se dešavaju u posljednje vrijeme, da je potrebno što prije poduzeti određene mjere za sređivanje stanja CB-a u Hrvatskoj. Klubovi ne žele nikakvu suradnju s HSCB-om dok Savez vodi sadašnji predsjednik. Ukoliko će postojati potreba, klubovi su spremni osnovati novi Savez bilo kojeg karaktera.

U daljnjem tijeku sastanka raspravljalo se o programu aktivnosti u 2015 godini. Dogovoreni su CB susreti i to krajem mjeseca travnja 2015 susret će održati CB radioklub Obala Piran, a krajem listopada 2015 CB radioklub Primorje iz Rijeke. Na CB susretima će se izvršiti podjela nagrada i priznanja održanih natjecanja tokom 2015 godine. Što se tiče održavanje natjecanja i ostalih aktivnosti klubovi su dužni dostaviti svoje planirane aktivnosti tokom 2015 godine tajniku Zagrebačkog saveza CB radioklubova Josipu Mužina koji će izraditi tabelarni prikaz,dostaviti svim klubovima i objaviti na web stranicama. Cilj zajedničkog rada je da se natjecanja klubova ne poklapaju to jest da se isti dan održavaju dva ili više natjecanja, već da se rasporede i održe tokom godine. Poseban naglasak na sastanku je bio uključivanje mladeži u natjecanja kako bi ih zainteresirali za rad na građanskom opsegu – CB.

Nakon završenog sastanka nastavilo se druženjem uz glazbu do jutarnjih sati, sudjelovanjem u nagradnim igrama, tomboli te tradicionalnom plesu srca gdje su sudjelovali svi sudionici susreta.


I  na kraju, pored „recesije“ i krize u društvu, pokazalo se da su CB-aši i dalje složni i željni ovakvih susreta CB-radioamaterskih natjecanja, te da se nadamo da će slijedeća godina biti možda bolja … VIDIMO SE I DRUGE GODINE U PIRANU I RIJECI.. !!

Zagreb, 04. Listopada 2014 

Tajnik ZSCB-a

Josip Mužina ing.

Download Full Premium themes - Chech Here
Free artbetting.net bookamkers reviw.
http://b.artbetting.net/