Zagrebački savez CB radioklubova
Trg žrtava fašizma 14
10 000 Zagreb

 • Radiooperateri na građanskom opsegu

  Građanski val koji službeno nazivamo GRAĐANSKI OPSEG ili izvorno „CITIZENS BAND“ (skraćeno CB) je opseg elektromagnetskih valova oko 11 metara

  Read More
 • Što je CB radioamaterizam

  CB radio je radio služba koju možete koristiti svatko tko posjeduje opću dozvolu za korištenje. CB radio je namijenjen za

  Read More
 • Radionice

  Zagrebački savez CB-radioklubova (ZSCB) poziva vas u CB-radionicu za mlade, koja će se održavati u Centru tehničke kulture Dubrava, Grižanska

  Read More
 • 1
 • 2
 • 3

Što je CB radioamaterizam

CB radio  je radio služba koju možete koristiti svatko tko posjeduje opću dozvolu za korištenje. CB radio je namijenjen za komunikaciju s drugim ljudima ili zbog nužnosti

ili zbog općeg interesa a može se smatrati i hobijem sličnim amaterskom radiju, no oslobođen restrikcija koje nameće dozvola za korištenje amaterskog radija. CB radio (u daljnjem tekstu CB) je kratica koja dolazi od engleskog naziva Citizen Band, a u prijevodu znači građanski opseg. Samo ime CB daje naslutiti da je CB namijenjen korištenju cjelokupnom građanstvu države u kojoj je CB legaliziran.

CB je započeo u SAD, zbog zahtjeva javnosti za slobodnim sredstvom komuniciranja sa što manje ograničenja, kako u tehničkom, tako i drugim pogledima.
Namjene CB-a su mnoge, jednostavne i besplatne.

Praktične koristi: informacije o prometu, sve vrste pomoći, pomoć zdravstvu, vatrogascima, u transportu, daljinskom upravljanju. CB je od neprocjenjive koristi za poljoprivrednike, a također i za ribare, lovce, planinare, izletnike i sve koji ostvaruju kontakt koji zbog razdaljine inače ne bi bili u mogućnosti.

Humanost: CB korisnici pomognu pri spašavanju ljudi, brzo obavještavanje policije, vatrogascima kod velikih požara na otvorenom i nepristupačnom prostoru, kod nailaženja na saobraćajne nesreće van naselja gdje ne postoji nikakova mogućnost za pozivanje hitne pomoći, policije i drugim službama u slučaju raznih nezgoda.CB je životno važna veza s vanjskim svijetom za ostarjele osobe ili osobe sa smanjenom tjelesnom sposobnošću, kao što su slijepe ili invalidne osobe. CB pruža stalnu vezu unutar članova obitelji. CB je posebno dobro korišten od strane prijevoznika koji svojim kamionima krstare širom Evrope, a velike koristi pruža vlasnicima osobnih automobila. Ono što je vrijedno istaknuti jest, da korištenje CB radija praktički BESPLATNO. Osim utroška kod nabavke CB radio uređaja, komunikacija CB radijom je BESPLATNA i vremenski neograničena. Treba naglasiti da je komunikacija javna te razgovor mogu slušati (i u njega se uključiti) svi ostali CB korisnici koji su u dometu radiovalova. Ovo ima svoje mane, ali i prednosti po čemu je CB specifičan.

Prednost CB-a je što nije potrebno polaganje radioamaterskog ispita za rad na građanskom opsegu – CB, što znači da CB radijsku postaju može koristiti svaka punoljetna osoba.

CB je idealan za izvannastavne i izvanškolske tehničke aktivnosti mladeži. Ovdje treba spomenuti i obrazovno značenje CB-a, jer upoznavanjem s njim, mnogi mladi ljudi počinju stjecati znanje o elektronici i radiokomunikacijama, što im može pomoći u životu uopće.

Svakom novom korisniku bilo bi dobro da se poveže s najbližim CB radioklubom gdje može dobiti informacije o CB-u.
U CB radioklubu „Dubrava“ mogu se dobiti sve informacije četvrtkom od 18 do 20 sati i našoj facebook stranici.

Download Full Premium themes - Chech Here
Free artbetting.net bookamkers reviw.
http://b.artbetting.net/